אחים עופר
אחים עופר - בעלי אניות
יוסף הרשקוביץ נולד בשנת 1894 בגלץ, רומניה ובשנת 1924 עלה עם שני בניו, דוד ושמעון (סמי), לארץ ישראל והתיישב בחיפה. בשנת 1927 נולד בנו השלישי יהודה (יולי). על מנת לקיים את משפחתו, יוסף עסק בכל הבא ליד. בתחילה היה רוכל ובעל מכולת. בעת מאורעות הדמים של שנת 1929 נפצע. התאושש והחל לחלק חלב ומאוחר יותר נפט בעגלת מכל של חברת הדלק "סוקוני וואקום" (SOCONY VACUUM ) אשר, אחרי גלגולים רבים, הפכה ל-"אקסון - מובייל" של היום.
בשנת 1933 נפתח נמל חיפה ויוסף הרשקוביץ, ביחד עם שותף ערבי, פתח חברת אספקה לאניות. שם החברה "יוסף הרשקוביץ - אספקת אניות" בע"מ. עם הזמן החברה הפכה לסוכנות אניות, אשר שירתה בעיקר אניות רומניות ובולגריות. שלושת בניו התבגרו והצטרפו לעסק אשר הפך ל-"יוסף הרשקוביץ ובניו".
במלחמת העולם השנייה, הבן הבכור, דוד, התגייס לצבא הבריטי ושירת כקצין בגדוד השני של הבריגאדה היהודית. בין השאר היה מעורב בהעפלה. במלחמת השחרור היה מג"ד בחטיבת "כרמל" ואחריה שירת במשטרת ישראל בדרגת ניצב.
האח השני, סמי, (1922 -2011) התגייס במלחמת העולם השנייה לצי המלכותי הבריטי, ולאחר קום המדינה היה מראשוני קציני חיל הים ובוגר קורס החובלים הראשון שלו. האח השלישי, יולי שירת כמפקד פלוגה בחטיבת "כרמל". עם פטירת אביהם, את ניהול החברה קיבלו על עצמם שלושת הבנים. בשנת 1956, הקימו, ביחד עם מרדכי מנו את חברת הספנות "נתיבי הים התיכון". אנייתם הראשונה היא "השלושה" אשר נרכשה מחברת "צים" וקיבלה שם חדש "איל". זו אנייה קטנה, בת 850 טון מעמס. בשנת 1966 כאשר בבעלות החברה 7 אניות, מרדכי מנו והאחים עופר נפרדים ומחלקים את האניות ביניהם.
האחים עופר משנים את שם החברה ל"קווי הים התיכון בע"מ" ומצלחים לשרוד את המשברים הרבים אשר פקדו את ענף הספנות ומעל הכול את התחרות הקשה עם "צים". בשנת 1969 הם מחכירים, חכירה ארוכת טווח, את אניותיהם לחברה הלאומית. תפעול האניות נשאר בידיהם, אך הפעילות המסחרית עוברת ל"צים". פעילותם של האחים עופר יוצאת אל מחוץ לתחומי מדינת ישראל. בלונדון הם מייסדים החברה "זודיאק" ("ZODIAK MARITIME AGENCIES LTD.") ו-TANKER PACIFIC" המפעילות צי אניות בבעלות מלאה, חלקית וחכורות .
בשנת 1994 נפטר האח הבכור דוד.
בינואר 1999 האחים רוכשים את השליטה בחברה לישראל ואתה את השליטה בחברת "צים".
בסוף שנת 2003 הושלם תהליך ההפרטה של חברת "צים", כאשר האחים עופר רכשו גם את חלקה של הממשלה.
האחים עופר הקימו אימפריה כלכלית בכל תחומי הכלכלה ובשלב מסוים מחלקים ביניהם את תחום פעילותם. יולי עופר שולט על הצד היבשתי של החברה וסמי לוקח על עצמו את הצד הימי.
הענף הספנותי שולט על מאות אניות מכל הסוגים ובכל רחבי העולם. בבעלותם חברת אניות סיור הידועה כ- "ROYAL CARIBBEAN" בעלת אחת אניית הסיור הגדולות והמפוארות ביותר בעולם. האחים נודעו כנדבנים התומכים במוסדות חינוך, מוסדות בריאות, מוזיאונים, יחידות צה"ל וכ'. בהווה ניהול החברה נמצא בידיהם של נכדיו של יוסף הרשקוביץ.