אופיר

"אופיר"  -  חברת הספנות

חברת ספנות שיתופית "אופיר", נוסדה בשנת 1949 על ידי שבעה שותפים, (יוסף פלדשטיין, שרגא בורובסקי, שלום קליין, אנוש שטמפרר,  אורי פרוסקאור, אמנון עפרוני ושלמה הדרי), אנשי חיל הים לשעבר. בנובמבר אותה שנה החברה רכשה את האנייה הראשונה שלה.  האנייה נרכשה בדנמרק ונרשמה במרשם האניות הישראליות באמצעות הקונסוליה הישראלית בקופנהגן בשם "מסדה". שמה הקודם היה "MERCUR". האנייה נבנתה בשנת 1901, והייתה בעלת תפוסת ברוטו של 844 טון וללא תחתית כפולה.

בעיות מימון רדפו את החברה החדשה ואת האנייה מהרגע הראשון לקיומה. 

לאחר הפלגה קצרה בים הצפוני, האנייה המשיכה לים התיכון. כאן, מטעמי חסכון, פוטרו רוב אנשי הצוות הזרים ובעלי האנייה מינו עצמם לתפקידי הקצונה השונים. הקצינים, כולל החובל הראשון, התעלמו מהוראות הטעינה של רב החובל, שלא היה מבין בעלי האנייה וכתוצאה מכך, תוך כדי הטעינה, האנייה נגעה  פעמיים בקרקעית הנמל, פיתחה הטיה מסוכנת, מדחף האנייה פגע במכשול תת ימי. בשום מקרה לא בוצעו הבדיקות הנדרשות. ב- 28 למרץ 1950, בהפלגה בין SALERNO  ו-VIBO VALENTIA, עם מטען עצים במחסניה ועל הסיפון, האנייה פיתחה הטיה מסוכנת של כ-40 מעלות. בניגוד להוראת רב החובל, לא הורדו סירות ההצלה, אלא סירות העבודה הקטנות, אשר הורדתן, במצב המסוים של האנייה, הייתה קלה יותר. לסירה אחת נכנסו 18 איש ולסירה האחרת 6 אנשים. הסירה הראשונה הגיעה ל-AMANTEA, בחוף הטירני של איטליה. כל ששת אנשי הסירה השנייה טבעו בנסיבות בלתי ברורות. בין הנספים היו יוסף פלדשטיין, שרגא בורובסקי, שלום קליין ושלושה ימאים זרים. נערכו חיפושים נרחבים על ידי מטוס ואניות איטלקים, אך ללא תוצאות. הסירה עצמה נמצאה למחרת, כשהיא ללא משוטים ומלאה מים. גופתו של שלום קליין נסחפה, כעבור זמן לחוף האיטלקי.

אסון "מסדה" היה האסון הימי הראשון של מדינת ישראל. בעקבותיו הוחשה חקיקתו של  חוק הספנות והוקם מנגנון פיקוח על בצוע תקנות הבטיחות באניות בדגל ישראל.

בפסק דין שניתן בבית המשפט המחוזי בחיפה, ב- 23 ליוני 1954, נקבעה אשמתו הישירה של החובל הראשון אנוש שטמפרר למותם של ששת הימאים של "מסדה". הנאשם ערער לבית המשפט העליון באמצעות עו"ד חוטר-ישי, וב-6 לינואר 1956 זוכה מכל אשמה.  

בדצמבר 1950 חברת "אופיר" רכשה אנייה אחרת ולזכר שלושת הנספים הישראלים באסון "מסדה", קראה לה "השלושה". בשנת 1962 נקראה אנייה אחרת של החברה, "השלושה". האנייה הזאת טבעה על כל צוותה ב- 24 לינואר 1967.

למרות המכות הרבות שחברת "אופיר" ספגה, היא המשיכה להתקיים ואף להתפתח כקואופרטיב ימי. במשך תקופת פעילותה היו בבעלותה 7 אניות: "מסדה", "השלושה" (1) , "אשקלון", "אופיר", "השלושה" (2), "נחשון", והמכלית "מיכל". כאמור, שתי אניות טבעו. "השלושה" (1)נמכרה בסוף שנת 1956 לחברה ישראלית חדשה - "נתיבי הים התיכון" והמכלית "מיכל" נמכרה  לחו"ל בסוף שנת 1967.

כתוצאה מאי תשלום החובות, הועברו האניות "אשקלון",  "אופיר", "נחשון", בסוף שנת 1968, לחברת "צים". בשנת 1969 הקואופרטיב  הפסיק להתקיים.

מקורות

רב חובל זאב הים: "נתיבי ים", עע. 62-71,  131-6.

צבי הרמן: "הכובשים בים נתיבה",  עע. 282.

 

צור קשר

הודעתך נשלחה בהצלחה