עתיד

"עתיד" -  חברת ספנות

 עם עליית הנאצים לשלטון בגרמניה, החליטה משפחת בורכרד מהמבורג, בעלת החברה  "פיירפלי", להוציא  חלק מהונה באמצאות הסכם ה"העברה" בו ניתן היה לרכוש מוצרים בגרמניה ולהוציאם מגבולותיה. במסגרת זו, רכשה משפחת בורכרד אניות  מטען ובפיקוד רבי חובלים גרמנים - בהתאם לחוק הגרמני - הפליגו לארץ ישראל ובה הוחלפו ביהודים.

חברת "עתיד" הוקמה בארץ ישראל בשנת 1934 על ידי משפחת בורכרד*.  משפחת בורכרד  תרמה רבות לפיתוח הספנות העברית בארץ ישראל, מטרתה העיקרית  בהקמת החברה  הייתה להוציא, במסגרת אותו "הסכם העברה", את הון החברה מגרמניה, נוכח הסכנה הנאצית המתקרבת.

את החברה בארץ ישראל ניהל יַנֶס בורכרד, משפטן במקצועו, אשר רכש את ניסיונו כמזכיר חברת הספנות "ORIENT SHIPPING LINE". אניות החברה אמורות היו להוביל סחורות בין ארץ ישראל ושכנותיה  ולארצות השוכנות לאורך נהר הדנובה.

האנייה הראשונה אשר הופעלה הייתה  אניית מנוע  "עתיד" וכעבור זמן מה  הצטרפו אליה  שתי אניות קיטור - "עמל " ו"עליזה" ובהמשך, בשנת 1936, אניית קיטור בת 2800 טון - "ריכרד בורכרד", אשר אמורה הייתה להפליג בקווים ארוכים יותר לאירופה. הצוותות של אניות החברה  הורכבו מבוגרי ההכשרה הימית של תנועת "החלוץ" בגרמניה. 

חברת "עתיד" הייתה חייבת להתחרות בחברות ותיקות יותר אשר פעלו במזרח הים התיכון     ומעל הכל בספינות ה"מארכאב" הערביות הרבות, אשר הפליגו לעשרות בכל האזור. דמי הובלה זולים של הספינות הערביות היוו תחרות קשה לחברת "עתיד".  ללא עזרה מהמוסדות, החברה נקלעה לקשיים כספיים ועקב אישיותו הבלתי מתפשרת של מנהלה, גם לקשיים מנהליים ואישיים. "ריכרד בורכרד"  ו"עליזה" הוצאו מהשרות והחברה המשיכה לתפעל רק את האניות "עתיד" ו"עמל".

במלחמת העולם השנייה, אניות החברה גויסו על ידי הצי הבריטי למאמץ המלחמתי. הן הובילו צבא ואספקה לאזורי קרבות שונים, כולל טוברוק הנצורה שבלוב. בזכות שרותיה במלחמה, הבריטים אפשרו לחברת "עתיד" לקנות, במחיר זול ביותר, אחדות מאניות  "צי הצללים" שהיו קשורות לשובר הגלים בחיפה. היו אלה: "עליזה 2", לשעבר ספינת מעפילים "ליזל", "ענטר", לשעבר "לס פרלס", "עמוס", לשעבר "ארטמיסיה". כמו כן נרכשו "עמטוס", וספינת מפרש "עגור".  החברה שיתפה פעולה עם המוסד לעליה, כאשר נתנה את הכיסוי לרכישת  ספינות המעפילים  "לילי" ו"מחסן".

ממלחמת העולם השנייה חברת "עתיד" יצאה יחסית בשלום. רק שתי אניות שלה, "ענטר" ו"לילי",  טובעו כתוצאה מפעולת אויב.

עד קום  המדינה, החברה הפעילה, בפרקי זמן שונים 9 אניות מנוע  ו- 4 ספינות מפרש.

עם הקמת חברת הספנות הלאומית "צים", התנהל משא ומתן על שותפות עם חברת "עתיד", אך ללא תוצאות. בשנת 1954 נוסדה שותפות  בין "עתיד"  וחברת הספנות של הקיבוץ המאוחד "תרשיש"  - "סלע", אשר החזיקה מעמד 6 שנים עד 1960. עם פרוק השותפות, החברה המשיכה להפעיל שלוש אניות בסחר נוד.

החברה לא הצליחה לעמוד בתחרות. מצבה של האנייה "עתיד" הדרדר, בגלל מצבה הירוד לא נמצא לה קונה והיא  נתפסה על ידי מספנה גרמנית, בעלת חוב של  חברת "עתיד". האנייה נמכרה במכירה פומבית בשנת 1969. "עמל ו"עצמאות" חזרו לחיפה, הועברו לכונס נכסים ובשנת 1969 נקנו על ידי "צים".

חברת "עתיד" מעולם לא הוכרזה כפושטת רגל, היא סיימה את פעילותה בישראל לאחר ששלמה את כל חובותיה.

היום החברה פועלת בשם "בורכרד ליינס" (BORCHARD LINES) באנגליה. אניותיה פוקדות תדיר את נמלי הארץ והיא מיוצגת על ידי סוכנות אניות "לוסי בורכרד ספנות"  בע"מ.  

 מקורות

דניאלה רן: "תרומתה והשפעתה של העלייה הגרמנית להתפתחות הספנות בארץ ישראל"

צבי הרמן:  "הכובשים בים נתיבה",  עע. 52-59

צור קשר

הודעתך נשלחה בהצלחה